Yoga staat vooral bekend om zijn fysieke oefeningen die de fitness en de gezondheid van een persoon bevorderen. Yoga omvat ook oefeningen zoals bijvoorbeeld meditatie en ademhalingsoefeningen, aanwijzingen voor een gezonde levensstijl, een positieve levensinstelling, en een eigen levensfilosofie omtrent de eenheid in het leven. Yoga kan vertaald worden met: datgene wat verbindt en verenigt, dat wat een maakt. De oorsprong van yoga ligt duizenden jaren terug en wordt uiteindelijk toegekend aan Heer Shiva, God zelf, als de eerste en oorspronkelijke yogi. Yoga wordt zo gezien als een natuurlijke methode die bij het leven zelf hoort.

De verwevenheid van Yoga en Ayurveda

Van oudsher is yoga ook een onderdeel geweest van Ayurveda, de vedische wetenschap van gezondheid en een lang leven. De vele oefeningen die yoga kent, hebben hun eigen specifieke invloeden op de balans in lichaam en geest, en kunnen zodoende geselecteerd worden om vata, pitta, kapha, de drie oerkrachten volgens de ayurveda, te harmoniseren en zo gezondheid te bevorderen.
Met Pranayama, ademhalingsoefeningen, wordt een fundamentele levensstroom, prana genoemd, geactiveerd en de coördinatie tussen geest en lichaam bevorderd. Meditatie helpt om diepere lagen van het bewustzijn te verkennen en een rustigere en stillere geest te ontwikkelen, wat ook de balans op fysiek niveau ondersteunt. Yoga helpt mee om de doelstelling van ayurveda, gezondheid op alle niveaus van het menselijk leven, te realiseren. Er komt meer stabiliteit en rust in omstandigheden van stress en spanning. Het leven wordt meer een eenheid, ondanks verschillen die blijven.

Vanwege de verwevenheid van yoga en ayurveda, zijn sommige therapeuten zowel in de yoga als de ayurveda bekwaam. Het is daarom niet ongebruikelijk als yoga een deel vormt van het pakket dat een ayurvedische praktijk te bieden heeft.