Pancha karma is traditioneel een kuur programma om het lichaam te revitaliseren en het te reinigen van toxische stoffen en afvalstoffen (ama genoemd). Pancha karma wordt wel een proces van verjonging van lichaamscellen genoemd.

Verfijnd proces:

Sirodhara behandeling

Pancha betekent vijf en karma betekent handelingen. Pancha karma onderscheidt vijf manieren van reinigen, waarbij afvalstoffen in de diverse cellen en organen van het lichaam worden losgeweekt en via de verschillende lichaamskanalen zoals het maag-darm stelsel verwijderd worden. Om dit proces optimaal te laten verlopen zijn er voor en na behandelingen.

Pancha Karma is een verfijnd proces waarbij gewerkt wordt met kruiden, kruidenolien, en geklaarde boter (ghee). Men werkt met speciale massages, stoombaden (hoofd blijft vrij van stoom), nasya (reiniging van de voorhoofdsholte), klisma’s, sirodhara (hoofdbehandeling met warme vloeistof die ontspannend werkt), etc. Tijdens de behandelingen wordt het dieet aangepast en geadviseerd om extra rust te nemen. Het geheel is afgestemd op de constitutie en de klachten van een client.

Traditioneel duurt dit holistische proces dagen, zo niet weken, en de cliënt verblijft meestal in de rustige omgeving van een ayurvedische kuuroord of ayurvedisch ziekenhuis. In Nederland wordt pancha karma zelden in deze diepgaande vorm toegepast. Toch bieden in Nederland verschillende ayurvedische behandelaars behandelingen die tot de pancha karma behoren en zo kunnen cliënten hiervan toch profijt hebben. Informeert u bij uw behandelaar.

Diepgaande werking

Een goede pancha karma kan helpen bij diverse fysieke klachten, bij stressklachten, bij vermoeidheidsklachten, zelfs bij chronische klachten waarvoor dan meestal een intensieve behandeling nodig is. Pancha karma verbetert de spijsvertering en diverse processen in het lichaam. Het helpt om de levensenergie te herstellen en wordt ook aanbevolen om de preventieve werking voor mogelijke toekomstige ziekten. Het ondersteunt een lang leven in gezondheid. Geestelijk is Pancha karma goed voor meer helderheid en verbetering van diverse psychische klachten.

Pancha Karma behandelingen worden afgestemd op de constitutie en de aard van de klachten van de cliënt. Informeert u bij de behandelaar(ster) van uw keuze.