Wat is ayurveda?

Ayurveda is een eeuwenoude natuurlijke geneesmethode die ook in deze moderne tijd nog springlevend is. Ayurveda werkt met: een diversiteit aan kruiden en mineralen, reinigende kuren, massages met speciale warme voedende oliën, lifestyle en voeding adviezen, yoga, meditatie, etc.  Ayurveda onderscheidt mensen met verschillende lichaamsconstituties, die bij eenzelfde klacht soms andere behandelingen behoeven.
De ayurveda wordt over de hele wereld meer en meer toegepast door diverse artsen en therapeuten, ook in Nederland en België (zie hieronder). De ayurvedische geneeskunde wordt erkend door de WHO (Wereld Gezondheid Organisatie).

Ontstaan

Ayurveda is lang geleden ontstaan uit een zorg en mededogen van de wijzen (rishi’s). Zij kwamen bijeen om kennis en behandelingen te ontwikkelen om de ziekten in de wereld uit te bannen en de mens in staat te stellen een lang en gelukkig leven te leiden. Daarbij waren de natuur en de ritme’s daarin een inspiratiebron. Letterlijk betekent ayurveda kennis (Veda) van het leven (ayur). Het is een holistische gezondheidswetenschap, die stamt uit de aloude Vedische cultuur van India. De oudste geschriften zijn ongeveer 5000 jaar oud.

Gezondheid

Ayurveda heeft een diepgaande begrip van gezondheid en ziekte. Het doel is om het natuurlijke evenwicht te herstellen en gezondheid en welzijn te brengen aan de mens in zijn geheel, op geestelijk, lichamelijk en spiritueel niveau. De behandelingsmethoden zijn aangepast aan de individuele cliënt, dat wil zeggen aan zijn of haar constitutie en achtergronden.

Toepassing

Binnen de reguliere gezondheidspraktijk is de Ayurveda een prachtige toevoeging en aanvulling op de verworvenheden van de moderne geneeskunde. Er zijn behandelingsmethoden en adviezen voor een grote diversiteit aan klachten, ook klachten en ziekten eigen aan onze moderne samenleving.  Een belangrijke invalshoek bij de ayurveda zijn ook de leefstijl en voeding adviezen. Bij de ayurveda is het vanzelfsprekend om de dagelijkse routine, de seizoenen, en de levensstijl in ogenschouw te nemen. Zo kunnen tips gegeven worden om klachten te verminderen en met stress situaties om te gaan; om een succesvol en gelukkig leven te leiden. Voor de Wellness sector floreert ayurveda met diverse behandelingen voor welzijn en ontspanning, anti stress.

Shirodhara behandeling

Opleiding

In India wordt de ayurvedische geneeskunde op een aantal universiteiten en instituten op een kwalitatief hoog niveau onderricht. Een ayurvedisch geneeskundige wordt in India Vaidya genoemd.
In Nederland enBelgië bestaan er enkele opleidingen voor ayurvedisch (massage) therapeut en ayurvedisch practitioner.

Nederland en België

In deze website, ayurvedaconsult.nl, vindt u diverse behandelaars die werkzaam zijn in Nederland en België en de ayurveda benutten bij hun behandelingen en adviezen. Het kunnen mensen zijn die een fulltime ayurvedische praktijk hebben of die parttime met ayurveda bezig zijn, naast soms andere behandelmethoden. Velen hebben ook een achtergrond in de reguliere sector.