Het is officieel nog zomer en prachtig weer, maar spoedig zal het weer laten merken dat de herfst zijn intrede doet. Winterjassen en griepvirussen komen dan weer langzaam tevoorschijn. Ook aan onze Agni, het spijsverteringsvuur, wordt de seizoensverandering merkbaar. Als gevolg van de kou buiten gaat de Agni sterker branden. Hierdoor kunnen we wat zwaarder en overvloediger eten. Dat is in de herfst zelfs beter dan licht eten; te lichte voeding bij een sterke spijsverteringskracht kan er namelijk de oorzaak van zijn dat onze gezondheid enigzins uit evenwicht raakt. Dit kan mede veroorzaakt worden door de kou: er is vaak een verhoging van de zogenoemde Vata-dosha.
Eet dus liever warme en voedzame gerechten als stamppot, ovenschotels, pasta, gedroogde vruchten enzovoort, en vermijd juist salades, rauwkost, kool en ongekookte graanproducten. Kruiden die helpen om verhoogde Vata te kalmeren zijn onder meer kaneel, anijs, nootmuskaat, venkel en kruidnagel. Om te drinken zijn bijvoorbeeld warme melk en Vata-thee echte ayurvedische aanraders.
In de herfst en winter is het gemakkelijker de ayurvedische voedingsadviezen op te volgen. Stamppot, warme melk en producten met bijvoorbeeld kaneel of anijs zijn dingen die we sowieso graag eten in koude tijden, met Sinterklaas en rond kerst. Maar dat duurt nog even, geniet vooral nog van de nazomerzon!