In geen ayurvedische keuken of apotheek mag Trikatu ontbreken. Trikatu bestaat uit droge gember (Shunthi), lange peper (Pippali) en zwarte peper (Marica) en is één van de meest bekende 3-delige kruiden recepten in de Ayurveda: in vertaling betekent Trikatu “de drie scherpen”. Het is meer dan de som van de drie afzonderlijke specerijen: de combinatie van deze drie versterkt het effect.

Trikatu; gember, pipali en zwarte peper

De scherpe smaak maakt droog, verwarmt en maakt licht. Primair vermindert Trikatu op deze manier verhoogde Kapha, verwarmt koude Vata en verhoogt het vuur van pitta. Trikatu wordt als een krachtig hulpmiddel beschouwd om het lichaams-vuur “Agni” te verhogen , om de kleverige resten die ontstaan vanwege “Ama” , te verbranden en te drogen, en om de vrije circulatie in de lichaam kanalen, de “Srotas”, te bevorderen.
In zijn thuisland India is Trikatu een huismiddel, een kruiden combinatie voor de keuken en geneesmiddel tegelijkertijd.

De belangrijkste toepassingsgebieden zijn:
• Indigestie: hier stimuleert Trikatu alle spijsvertering klieren en helpt het tegen een opgeblazen gevoel, oprispingen en winderigheid.
• Luchtwegklachten : hier werkt Trikatu slijm-verminderend bij bronchitis, astma en hooikoorts.
• Obesitas: Trikatu stimuleert de vetverbranding en helpt bij vetstofwisseling stoornissen.
• Huidziekten, die worden veroorzaakt door een verhoogde Kapha en Ama.
• Diabetes mellitus: hier brengt Trikatu traditioneel Kapha vermindering en bevordering van Agni.
• Stimulatie en bescherming van de lever
• Gevoeligheid voor infecties: Trikatu verwarmt en werkt aantoonbaar anti-microbiëel tegen talrijke virussen en bacteriën.
• Bovendien verhoogt Trikatu in complexe middelen de biologische beschikbaarheid van andere planten, vruchten en kruiden en is daarom een essentieel onderdeel van de Ayurvedische kruidengeneeskunde.

De dosering is 500 mg tot 3 gram (max. 1 theelepel) per dag met honing, water of ghee. Bij geïrriteerde slijmvliezen in het maagdarmkanaal wordt het gebruik ervan afgeraden. De toevoeging van Trikatu aan zuivelproducten, aan peulvruchten en kool groenten geeft een betere vertering en bovendien smaakt het heerlijk.

Oorsponkelijke artikel: TRIKATU | INGWER, LANGER UND SCHWARZER PFEFFER, door Ralph Steuernagel.
Klik hier.