Elke keuken maakt gebruik van kruiden. Of het nu peper & zout is, basilicum of kaneel, of minder bekende kruiden als kurkuma en lavendel. De belangrijkste reden voor het kruiden van voedsel is om de smaak te versterken. In ayurveda echter kennen kruiden ook een belangrijke rol als geneesmiddelen. In de ayurveda worden kruiden onderverdeeld in hun algemene effect voor de gezondheid. Tevens kijkt ayurveda naar de individuele constituties, die per persoon kunnen verschillen, om meer in detail te kunnen adviseren.
Lang niet alle kruiden kun je zomaar vinden in Nederland. Het kan zelfs gevaarlijk zijn om ze zelf te plukken omdat je je kunt vergissen in de plant of werkwijze. Het beste kun je je in een winkel die ayurvedische kruiden verkoopt, tenminste als men de kennis heeft, of bij een ayurvedische therapeut laten adviseren.
Hieronder een aantal kruiden met diverse werkingen:
Arjuna (terminalia arjuna): bevordert de bloedsomloop, verlicht ontstekingen en diabetes, verbetert de genezing van botbreuken
Brahmi (centella asiatica): verbetert het geheugen, werkt koortsverlagend, bloedreinigend en bevordert de menstruatie
Guggulu – Commiphora mukul (hars): zenuwstillend, verjongend
Haldi (curcuma longa): jeukstillend, ontgiftend
Neem, nimba (azadirachta indica): ontgiftend, koortsverlagend, antibraakmiddel
Pippali (pper longum): stimulerend, maagsterkend, slijmoplossend
Sunthi (zingiber officinale): zweetdrijvend, slijmoplossend, verdrijft winderigheid
Tulsi (ocimum sanctum): antibacterieel, muggenwerend, wormenverwijderend