Wat we met Ayurveda kunnen leren van het Coronavirus.
Het is donderdag 10 december en ik lees de volgende kop: “Ondanks gedeeltelijke lockdown: wederom hoog aantal nieuwe coronabesmettingen”. Na ruim 5 weken van massale contactbeperkingen, is de Bondsrepubliek Duitsland voor de tweede keer in haar geschiedenis op weg naar een volledige lockdown.
Ondanks de naderende goedkeuring van het vaccin, zal het coronavirus ons tot ver in 2021 vergezellen. Met alle negatieve gevolgen van dien voor economie, gezondheid en psyche. Maar Corona hoeft niet alleen een last te zijn. Vanuit Ayurvedisch perspectief biedt COVID-19 ons een unieke kans om ons persoonlijk ontwikkelingspotentieel te ontwikkelen.
Onze omgang met SARS-CoV-2 wakkert onze angst aan
Infectie- en reproductieaantallen, 7-daagse incidenten, MNS-mondmaskers: negen maanden Corona waren genoeg om van velen van ons (hobby) epidemiologen te maken en veel virologen tot de status van beroemdheden te verheffen. Het coronavirus met al zijn gevaren is al lang alomtegenwoordig in ons dagelijks leven – en beinvloed als door een bril de perceptie van onze dagelijkse realiteit. Maar deze bril is niet roze en versterkt het gezichtsvermogen ook niet. Deze werkt vervormend, verengt het zicht en laat ons maar al te vaak zwart zien. Kortom: het creëert angst, onzekerheid en onmacht en bevordert zo extreme standpunten. De perfecte voedingsbodem voor dictatoriale fantasieën over gezondheid, maar ook voor complottheorieën en defensieve attitudes die tot uiting komen in soms agressieve protesten. Het resultaat is een mix waarin we simpelweg het mentale vermogen om onderscheid te maken kwijt zijn.
In Ayurveda worden vier kennismiddelen beschreven, met behulp waarvan we tot geldige kennis komen:
- instructie door gezaghebbende docenten en teksten;
- directe waarneming via onze zintuigen;
- de logische conclusie;
- de verificatie van een vermoeden door toepassing.
Hebben we deze vier middelen gebruikt om de huidige situatie beter te begrijpen? Helaas niet! We lieten niet genoeg kritische autoriteiten aan het woord, we schakelden onze eigen zintuigen grotendeels uit en trokken voor onszelf nauwelijks logische conclusies.
Er zijn op geestelijk niveau drie krachten:
- TAMAS – het principe van onwetendheid
- RAJAS – het principe van gehechtheid en afkeer
- SATTVA – het principe van duidelijkheid, onderscheid en kennis
Alleen door Sattva kunnen we op basis van ons onderscheidingsvermogen besluitvaardig handelen – voor het welzijn van anderen en voor onszelf.
Terug naar evenwicht met Ayurveda
Ayurveda is de weg van evenwicht en leven vanuit het centrum. Alle uitersten in denken, spreken en handelen leiden tot verstoringen van ons fysieke, sensuele en mentale evenwicht. We hoeven geen paniekerige hamster-aankopen te doen – zoals aan het begin van de pandemie – noch – zoals nu steeds vaker wordt waargenomen – onoplettend in groepen te handelen alsof er niets is gebeurd.
Wij mensen zijn in staat om voor onze eigen gezondheid te zorgen en verantwoordelijkheid te nemen. Door een gezonde levensstijl, een uitgebalanceerd dieet en mentaal evenwicht versterken we ons immuunsysteem, onze enige blijvende bescherming tegen infecties.
SARS-CoV-2 is een virus dat bestaat. Virussen hebben altijd bestaan en zullen ook altijd in de toekomst bestaan. Sommigen van hen zijn bijzonder virulent en kunnen ons dus als gastheren infecteren en beschadigen. Dit huidige coronavirus is een van de agressievere virussen. In het ergste geval kan het fataal zijn, vooral voor mensen met gezondheidsproblemen en ouderen met een zwak immuunsysteem. Daarom moeten we samenwerken om verspreiding ervan te voorkomen en risicogroepen te beschermen, op een empathische, kalme, voorzichtige en zorgvuldige manier.
Hiervoor hoeven geen grondrechten te worden opgeheven.
Laten we met een nieuwe taal beginnen
Hoe voelt het om te spreken van “immunisatie” in plaats van een noodzakelijke “besmetting” van onze samenleving? Wat gebeurt er als we, in plaats van een “maskerplicht”, besluiten om “mondbescherming” te dragen om mensen die risico lopen te helpen?
5 manieren om het potentieel voor persoonlijke ontwikkeling te benutten
1. Corona laat ons onze eigen sterfelijkheid zien.
We worden geboren, worden ouder, worden ziek en gaan dood. Het is de manier van leven, met en zonder virussen. Niemand weet hoeveel tijd we nog hebben. Daarom moeten we ze bewuster gebruiken om een rijk en zinvol leven te leiden in overeenstemming met onze waarden.
2. Corona toont ons de vergankelijkheid van materie.
Alles wat we gerealiseerd hebben zal op ’n dag verloren gaan, alles wat is gebouwd zal instorten. Niets in de wereld van materie is permanent. Velen van ons die dramatisch lijden onder de huidige crisis, vooral economisch, ‘worden zich hiervan pijnlijk bewust. Hoe minder we ons aan de materie vastklampen, hoe minder we lijden onder het verlies ervan.
3. Corona vergroot onze dankbaarheid.
We leven in een democratisch land met een functionerend gezondheids- en sociaal systeem waarin elke burger recht heeft op medische zorg en elementaire sociale zekerheid. Dit is absoluut niet vanzelfsprekend! Kijk hoe het het vele mensen in de VS of in India vergaat.
4. Corona laat ons voelen dat we sociale wezens zijn.
Bij calamiteiten worden we ons bewust van hoezeer we elkaar nodig hebben en hoe fijn het is om er voor elkaar te zijn. Samen kunnen we crises overwinnen, elkaar aanmoedigen en mensen in nood helpen. Wellicht leren we om in de toekomst onze relaties bewuster te ontwikkelen en liefdevoller met elkaar om te gaan.
5. Corona leidt ons naar het heden.
We zijn altijd gewend geweest om te plannen, voorzorgsmaatregelen te nemen en ons te beveiligen. Corona dwingt ons nu met onzekerheid te leven. Dit is een enorme kans: om jezelf onder te dompelen in het huidige moment en precies te doen wat nu van belang is. Elk moment is uniek en komt nooit meer terug. Wat de toekomst brengt, is onzeker. En dat is goed zo.
Verander je eigen levensstijl
De contactbeperkingen en avondklok in verband met Corona dwingen ons om meer tijd thuis door te brengen. Nooit eerder hebben zoveel mensen elke dag zo vaak gekookt, vervuilde locaties opgeruimd, hun huizen gerenoveerd en bewust mooier gemaakt en werkplekken en thuiskantoren ontworpen. Velen slapen langer dan voorheen en kunnen zich herstellen na jaren van overbelasting.
Maar het is belangrijk om deze nieuwe gewoontes ook in de periode na de coronacrisis vast te houden. Waardeer in de toekomst uw huis ook als een toevluchtsoord van rust en gezonde activiteiten met uw dierbaren. Integreer uw Ayurvedische levensstijl in uw nieuwe dagelijkse leven.
Kom uit de shock!
De tweede lockdown leidde tot een verdere beperking van ons dagelijks leven. Maar, wanneer in de nabije toekomst de beperkingen weer kunnen worden versoepeld, dan is het belangrijk om actief te handelen en je eigen toekomst vorm te geven. Wacht niet tot de storm voorbij is. Investeer nu in uw verdere opleiding, in nieuwe zakelijke ideeën, in nieuwe levens- en werkmodellen. En wees geen spaarder, maar stimuleer de handel weer door verstandig te consumeren.
Onze angst wordt bereikt door vertrouwen in onze eigen capaciteiten, door flexibiliteit bij het actief handelen en door op veranderingen in te spelen. Degenen die blijven doen wat ze altijd hebben gedaan, zullen blijven krijgen wat ze altijd hebben ontvangen. Ben je daar blij mee? De historicus Yuval Harari wijst erop dat “we nooit kunnen terugkeren naar de wereld zoals die was vóór deze wereldwijde crisis, want de coronapandemie zal een blijvende spoor achterlaten”.
Zo is het. En het is ook de vraag of we nog wel naar de vroegere situatie terug willen?
Artikel door Ralph Steuernagel*) (uit het Duits vertaald)
Voor meer Blog artikelen van Ralph Steurernagel: klik hier!
Zijn website: https://www.ayurvedamedizin.de/
*) Ralph werkt al sinds 1995 gepassioneerd met en voor Ayurveda als therapeut, docent, ondernemer, journalist en coach.
In 1998 richtte hij in Frankfurt am Main de privépraktijk en academie EURASIAMED op en verhuisde in 2000 naar het kuuroord Bad Homburg, dat vandaag de dag nog steeds de hoofdvestiging is.