De energiebalans in onszelf kan men met twee soorten batterijen vergelijken:

  • De eerste is onze levens-batterij,  die vanaf de geboorte tot het einde van het leven bij ons is. Deze kan niet bijgevuld worden en daarom is het belangrijk om deze batterij tegen te vroegtijdig verbruik te beschermen.
  • De andere is onze alledaagse oplaadbare batterij, die met  onze voeding, ademhaling, slaap en een evenwichtige levensritme opgeladen kan worden.

Velen zijn bekend met het volgende verschijnsel op de smartphone: als de smartphone minder dan 10% opgeladen is en we een grote web-inhoud willen downloaden of Apps toepassen. In het begin lijkt alles perfect te werken, maar dan komen de eerste waarschuwingssignalen en kort daarna wordt het apparaat uitgeschakeld. In deze situatie is het belangrijk eerst de smartphone weer op te laden.
Deze situatie is vergelijkbaar met ons eigen energieniveau: het energieniveau is reeds erg laag, maar we nemen het niet waar en verbruiken meer energie dan we opladen. Ook al schakelt ons lichaam zich niet meteen uit, toch stuurt het voortdurend signalen over het ladingsniveau, in de vorm van symptomen,  die in de Ayurveda  veelzeggend zijn.

Wat kunnen we doen om onze batterij zo goed mogelijk op te laden?

Het Ayurvedische sleutelwoord is Rasayana en betekent letterlijk “Pad van de essentie.” Het is de koninklijke Ayurvedische  weg die dagelijks of in het kader van een  intern herstel programma kan worden toegepast.Door Rasayana voorschriften toe te passen bouwt men  gezond lichaamsweefsel, wordt  het immuunsysteem versterkt, de fysieke en mentale prestaties verhoogt, gaat men beter met stress  om en  ondervinden  voortijdig verouderde structuren en functies een verjongende invloed.

Rasayana wordt fundamenteel in twee groepen verdeeld:

  • Dravya Rasayana:  Lichamelijke regeneratie  door gericht gebruik van voedingsmiddelen in de voeding en kruidengeneeskunde.
  • Adravya Rasayana: geestelijk herstel door verandering in denken en gedrag  zonder  daarvoor voedingsmiddelen te gebruiken.

Voor het effectief gebruik van Rasayana substanties  is het wel een voorwaarde dat deze substanties via vrije lichaamskanalen hun bestemming kunnen bereiken.  Als deze geblokkeerd zijn, dan beveelt de  Ayurveda aan om eerst  in een poliklinische omgeving met een ​​reinigingsbehandeling (bijvoorbeeld Panchakarma) te beginnen.

Laten we nu de verschillende mogelijkheden om de zeven lichaamsweefsels van het individu wezenlijk  te versterken, beschermen en functioneel  gezond  te houden, onder de loep nemen.

Weefsel 1: Rasa dhatu:  de voedingssappen

Het  eerste lichaams”weefsel” bestaat hoofdzakelijk uit het water-element, is vloeibaar, olieachtig, verzachtend en kalmerend. Het ontwikkelt zich uit de spijsvertering en omzetting van voedsel.  Water,  en daarbij ook de Rasa dhatu,  vermindert, wordt als het ware verbrand, door het tegenwoordig  vaak benadrukte vuur element, met verstrekkende gevolgen voor alle verdere weefsels die afhankelijk zijn van de kwaliteit van de  voedingssappen.

Op basis hiervan kan men de voedingssappen zeer goed  voedingstherapeutisch behandelen.  Melkproducten van hoge kwaliteit, vers fruit, ghee [geklaarde boter], en plantaardige oliën als ook zuiver water bouwen dit plasma optimaal op.  Kruiden die als voedingssupplement een goed effect hebben, zijn ondermeer Amalaki (Emblica officinalis), Draksha (Vitis vinifera – de wijnstok) en Shatavari (Asparagus racemosus).

Weefsel 2: Rakta dhatu – het bloed

Het bloed wordt door het vuurelement gedomineerd,  is heet, vol  beweging, penetrant en heeft vooral  bij mannen dikwijls de neiging tot “oververhitting” wat als bloed verontreiniging (Raktadushti) wordt aangemerkt. Klachten die dikwijls voorkomen, zijn  ontstekingsziekten van de huid en bloedvaten.

Rasayana suplementen voor het bloed zijn meestal verkoelend, kalmerend en bloedzuiverend. De belangrijkste ayurvedische kruiden zijn Sariva (Hemidesmus indicus), Manjishta (Rubia cordifolia), Khadira (Acacia catechu) en Haridra (Curcuma longa). Op mineraal niveau telt Loha (ijzer) als een Rasayana voor sterk bloed.

Weefsel 3: Mamsa   dhatu – het vlees/spier weefsel

Het aarde element brengt samen met wat water element ons “vlees” voort; hiertoe behoort  met name het spierweefsel. Dit weefsel is  zwaar, grof, stabiel en olieachtig. Vlees voedt vlees, zo luidt de eenvoudige formule in de Ayurveda. Voedingstherapeutisch worden daarom bij sterk  verzwakte spieren vleessoepen gebruikt.

De twee meest bekende medicinale planten om de spieren te versterken zijn Bala (Sida cordifolia) en Ashwagandha (ashwaganda), die ook vaak als een “Sport Rasayana” in warme melk na kracht trainingen gebruikt worden.

Stof 4: Meda dhatu – het vet

Het  vetweefsel wordt door het water element gedomineerd en geeft ons kracht, bescherming en zachtheid. Een dagelijkse matige consumptie van gezonde oliën en ghee bouwt het vetweefsel op. Zowel een gebrek aan vetweefsel als een in deze regio, vaak voorkomend te veel aan vetweefsel, gelden in de ayurveda als ziektebevorderend.

Guduchi (Tinospora cordifolia), Lashuna (Allium sativum – knoflook) en Pippali (Piper longum) behoren tot de belangrijkste Rasayana  kruiden voor een gezond vetweefsel.

Stof 5: Asthi dhatu – het botweefsel

Ons botweefsel is hoofdzakelijk samengesteld uit het aarde en de lucht element. Het is ruw, statisch, vast en ondersteunt ons. Verzwakking van dit weefsel leidt tot degeneratieve ziekten zoals osteoartritis  of osteoporose.

Belangrijke stoffen voor gezonde botten zijn Ashwagandha (ashwaganda), Guggulu (Commiphora mukul), Vanshalochana (Bambusa arundinacea) en organische calcium uit eierschalen (Kukkutanda Tvak).

Tissue 6: Majja dhatu – Merg & ​​Zenuwen

Het beenmerg en zenuwweefsel ontstaat voornamelijk uit het water element , is vloeibaar, olieachtig, soepel en zacht. Langdurige aantastingen kan leiden tot neuropsychiatrische aandoeningen.

Rasayana stoffen voor gezonde zenuwen behoren tot de meest populaire Ayurvedische producten. Tot de meest belangrijke behoren Brahmi (Bacopa monniera) Mandukaparni (Centella asiatica), Shankhapushpi (Convolvulus pluricaulis) en Vacha (Acorus calamus).

Tissue 7: Shukra dhatu – het voortplantingsweefsel, het sperma

Het voortplantings weefsel bestaat ook hoofdzakelijk uit het element water en is vloeibaar, olieachtig, koel, dicht en zoet. Verzwakking van dit weefsel heeft een directe invloed op de vruchtbaarheid en seksuele prestaties.

Tot  de Shukra versterkende planten behoren Kapikacchu (Mucuna pruriens), Mushali (Chlorophytum tuberosum) en Gokshura (Tribulus terrestris).

De individuele mix

Rasayana die goed werkt, is heel  eenvoudig en toch heel ingewikkeld, omdat een goede voorbereiding en een op het individu afgestemd mengsel  van cruciaal belang is. Ik zelf  raad het volgen van eigen inzichten voor het samenstellen van een mengsel fundamenteel af, omdat verkeerd gebruik ook bijwerkingen kan ontwikkelen.

Voor elke Rasayana therapie is daarom een ​​individuele diagnose  door  een gekwalificeerde Ayurveda therapeut van belang. Deze luistert eerst naar uw vraag en controleert vervolgens  de toestand van de spijsvertering, stofwisseling en circulatie systeem. Daaruit bepaalt de therapeut  de benodigde behoefte aan reiniging en stelt een passend programma samen.

Pas als het lichaam vooraf gereinigd is, worden gepaste Rasayana mengsels toegediend. Het effect daarvan dient elke vier weken gecontroleerd te worden om op tijd aanpassingen in samenstelling en dosering  te kunnen maken.

Het effect van Rasayana , op de juiste manier toegepast, werkt op onze weefsels zoals de  stroom op de batterij van onze smartphone. Rasayana voorkomt ziekten, brengt nieuwe mogelijkheden en maakt je gewoon gelukkig.

Met de beste wensen voor uw gezondheid,

Ralph Steuernagel

Voor mijn Blog klik hier.