Niet alleen voedsel maar ook water kent een belangrijke plaats in ayurveda. De meesten kennen de richtlijn van twee liter water per dag, maar er komt meer bij kijken. Het belangrijkste is dat we luisteren naar ons lichaam: drinken wanneer we dorst hebben. Vaak nemen mensen die onderweg zijn en geen water bij zich hebben, een snoepje. Dit werkt dorstlessend, maar het gevaar is dat je lichaam dan een vochttekort krijgt. Je lest namelijk wel je dorst, maar je lichaam krijgt niet het vocht binnen waar het naar verlangt.
Hoeveel vocht we nodig hebben hangt af van bijvoorbeeld onze constitutie en gezondheid. Bij koorts en nierstenen en in hitte hebben we veel vocht nodig maar bij weinig eetlust, een zwak spijsverteringsvuur en overmatige speekseltoevoer moeten we juist minder water hebben.
Een paar manieren waarop we water kunnen inzetten:
Water voor de maaltijd maakt slank, tijdens de maaltijd fit (spijsverteringssappen kunnen hun werk beter doen). Veel water na de maaltijd kan erg slecht voor je zijn.
Mensen met een pitta-dosha hebben over het algemeen meer dorst dan mensen met een kapha-dosha. Je kunt een pitta-dosha kalmeren door aan twee liter gekookt water ¼ theelepel venkelzaad, twee rozenknoppen en een kruidnagel toe te voegen.
Gekookt water is verrijkt met energie. IJskoud water dooft vrij zeker de kracht van je spijsvertering.