Elke liefhebber van Ayurveda heeft hem en hij mag op geen enkele reis ontbreken: de tong schraper. Waarom dagelijks de tong reinigen? Welke voordelen brengt het en waarop moet men letten?

Het klassieke Ayurvedische boek “Charaka Samhita” benadrukte 2000 jaar geleden al het belang van dagelijkse hygiëne voor de gezondheid. Tot de mondhygiëne behoren olie spoelingen, tanden poetsen, en tong reinigen met een tongschraper.

Mondhygiëne in de Ayurveda

’s Nachts ontstaat er op de tong een dunne laag, die ’s morgens zoals dauw op het gras zichtbaar wordt. Deze dunne laag wordt beschouwd als afval (Mala) en dient met een metalen tongschraper in de ochtend verwijderd te worden.
Traditioneel worden voor elke dosha specifieke metalen gebruikt: koper bij Kapha, zilver bij Pitta en goud bij Vata dominantie. Voor alle drie dosha is ook de goedkopere roestvrij stalen versie geschikt.

Dit dagelijkse ochtendritueel heeft naast het schoonmaken nog een voordeel. Kijken naar de tong maakt ook altijd een kleine “zelfdiagnose” mogelijk:

  • Als de laag dikker is, waren we wellicht een beetje slordig in onze eetgewoonten en hebben we onze spijsvertering overbelast. Als we gedurende lange tijd een dikke tongcoating waarnemen en kan deze laag slechts in beperkte mate verwijderd worden, dan is er waarschijnlijk een overmaat van Ama (stofwisselingsresten).
  • Is uw tong bleek, droog of gebarsten? Dan is Vata waarschijnlijk verhoogd en moet u uw dieet en levensstijl eens goed nakijken. Gaat u zorgvuldig met uw energie huishouding om?
  • Rode vlekken of rode stippen duiden op verhitte plekken en de toename van de Pitta. Hete kruiden, alcoholische dranken, zuur en zout voedsel moeten tijdelijk verminderd worden.
  • Zwelling (dikwijls met tandafdrukken) en slijmophopingen worden toegekend aan een verhoogde Kapha en een verzwakte Agni (verteringsvuur). Vermijd in dit geval consequent tussen-door hapjes, en verminder zuivelproducten en zoetigheid.

De tong schoonmaken is modern

De tong coating bestaat uit oude cellen, voedselresten en bacteriën. Meer dan 300 verschillende soorten bacteriën leven in onze mondholte, 65% daarvan bevinden zich aan de achterkant van de tong. Het ruwe tongoppervlak geeft bacteriën een optimale ruimte om zich vast te klampen.

De bacteriële tonglaag bevat talloze bestanddelen die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem, ontstekingen, tandheelkundige ziekten, en een afstomping van de smaakpupillen.

Daarom raden ook tandartsen en KNO-artsen het regelmatig schrapen van overtollige tongbeslag aan. Ten minste een derde kan gemakkelijk worden verwijderd.

En zo wordt het gedaan …

Spoel ‘s ochtend na het opstaan uw mond kort met warm water en maak zo de in de ochtend vaak droge mond vochtig. Houd je tong schraper bij de open uiteinden en schraap 3-4 keer van achter naar voren met een lichte druk het beslag weg. Wast u na elk schraapbeurt de schraper met heet water.

Vaker of met grotere druk schrapen brengt niets extra en verstoort eerder de natuurlijke microflora van de tong. Gebruik bij voorkeur geen plastic schraper – het mondslijmvlies is zeer ontvankelijk en zo kunnen schadelijk kunststoffen het lichaam belasten. Ook de tandenborstel is niet geschikt voor tong reiniging, omdat die een Eldorado voor bacteriën is en moeilijk te reinigen.
Geniet na het tong schrapen van het gevoel van frisheid en zuiverheid.
Uw schraper behoort vanaf nu altijd bij u te zijn!

Voor mijn Blog klik hier.
Met de beste wensen voor uw gezondheid,

Door Ralph Steuernagel