feb 1, 2016

Voeding speelt een belangrijke rol in de filosofie van ayurveda. Niet alleen de dosha’s bestaan uit twee elementen, maar ook de zes smaken die worden onderscheiden. Door een bewuste keuze in voeding, ingrediënten en balans in smaken, kun je je constitutie in evenwicht brengen. Elke smaak verhoogt en verlaagt een specifieke dosha.

Zes smaken

Smaak Zoet (bijv. granen, vlees, rijst, pompoen) bestaat uit water en aarde. Het verhoogt kapha en verlaagt vata en pitta. Zoet is voedend voor bloed en weefsel, zorgt dat we gronden en contact krijgen met ons lichaam. Te veel zoet maakt echter slap en slaperig.

Smaak Zuur (citrusvruchten, azijn, yoghurt, kaas) bestaat uit aarde en vuur. Te veel zuur roept agressie op en kan ontstekingen in ons lichaam, maagzuur en huisirritaties veroorzaken. In juiste dosering maakt het mensen wakker en de geest scherp. Zuur verhoogt kapha en pitta en verlaagt vata.

Smaak Zout (vis, mineralen, sauzen) is kalmerend, geeft structuur en zorgt voor gronding. Het bestaat uit aarde een vuur, verhoogt kapha en pitta en verlaagt vata. Te veel zout maakt het bloed ziek en veroudert de huis sneller.

Smaak Scherp (peper, gember, radijs) bestaat uit vuur en lucht. Scherpe voeding stimuleert de spijsvertering, maakt ons doorziend en zorgt dat we snel kunnen denken. Te scherp maakt kritisch en wakkert ontstekingen en bloedingen aan. Het verhoogt vata en pitta en verlaagt kapha.
Bitter (groene bladgroente, lof, spruiten) werkt ontgiftend, in lichaam en geest. Bitter bestaat uit lucht en ether. Het verhoogt vata en verlaagt kapha en pitta. Van te veel bitter eten kan de mens verbitterd raken.

Smaak Wrang (bonen, thee, koolsoorten) heeft een samentrekkende en verdrogende werking. Ook wrange voeding werk zuiverend en kan slapheid verhelpen; het verlaagt de kapha en pitta en verhoogt de vata. Te veel wrange voeding kan mensen nihilistisch maken.